Har du styr på dit kondital?

Læs med her og find ud af, hvordan du tjekker dit kondital

Først og fremmest tænker du måske: Hvad er et kondital? Godt spørgsmål! Vi vil i denne artikel prøve at give dig et svar på præcis dette samt fortælle dig lidt om, hvordan du kan udregne dit kondital og hvad det siger om dig og din sundhed. 

Læs med her og bliv klogere på dig selv og din generelle sundhed!

Hvad er et kondital?

En persons kondital fortæller os noget, hvor store mængder ilt vedkommendes krop kan optage og forbruge i forhold til ens vægt. Kondital siger derfor generelt noget om vedkommendes generelle sundhed, idet mennesket har brug for et positivt kondital for at systemet fungerer mest optimalt. Jo mere ilt kroppen er i stand til at transportere rundt, jo mere energi kan kroppen producere.

For eksempel, hvis en krop har en godt kondital, vil den være i stand til at producere meget energi – og det betyder kort sagt at mennesket derfor vil være i stand til at løbe længere, cykle længere eller generelt set bare være i stand til at yde en højere intensitet i sport og anden fysisk udøvelse. 

Hvordan finder jeg mit kondital? 

Så ens kondital siger altså noget om ens sundhed og jo bedre et kondital er, jo bedre er kroppen til at producere energi – men hvordan finder man så ens kondital? 

Der er forskellige øvelser, som du kan lave, hvis du gerne vil finde dit kondital. Du har måske hørt om nogle af disse før: Cooper test, Bip test eller gang test. Disse tests udfolder sig via løb eller gang. Der findes også andre tests, som omhandler cykling. 

Vælg først og fremmest, hvilken test du er interesseret i. Hvis du er vant til at løbe, vælg da en løbetest. Din krop er trænet i det disciplin og du vil derfor have en fordel. Omvendt bør du vælge en cykel test, hvis du er vant til at cykle for at få din motion. Efter du har fundet den rette test og er beredt på, hvordan du beregn kondital, kan du lynhurtigt finde ud af, hvad tallet bør ligge på – om du er kvinde eller mand – ved en hurtig internetsøgning. 

Hvad kan jeg bruge mit kondital til?

Når du ved hvad et kondital indebærer, kan du vurdere, om du er tilfreds. Et kondital siger noget om en persons generelle sundhed – og du har her mulighed for at forbedre din sundhed, hvis det er nødvendigt. 

Det behøver ikke at være kompliceret. Forskning viser, at du faktisk kan nøjes med intens træning i 20 minutter 3 gange om ugen – så hvorfor ikke give det et forsøg? 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *