Regeringens indgreb: Undgå problemer med rentestigninger

  • af
Procentregning kan være altafgørende for dit boligkøb

Fra årsskriftet til 2018 blev det sværere at optage risikable boliglån, da regeringen foretog indgreb på disse låntyper. Grunden til det var, at regeringen ville forebygge, at boligejere fik alvorlige problemer ved eventuelle rentestigninger.

Boliger i landets store byer

Regeringens indgreb på boliglånsmarkedet havde til hensigt at standse risikable lån til boligkøb i landets store byer. Formålet med dette var at beskytte de boligejere, der havde en betydelig gæld i deres bolig mod at få store, økonomiske vanskeligheder, når renterne på et tidspunkt ville begynde at stige.

Hensigten med indgrebet var endvidere, at regeringen ville skabe et robust boligmarked i balance via en begrænset udbredelse af risikable boliglån til dem, som havde en høj gæld.

Selvom regeringen ønskede at minimere antallet af risikobetonede lån, sikrede de nye retningslinjer alligevel, at danskere fortsat kunne optage lån til boligkøb, selvom de havde en høj gæld i forvejen.

Forskellen var, at låntypen nu skulle foretages med større forsigtighed og med mindre valgfrihed. De nye regler medførte desuden, at boligejerne fremover skulle udnytte, at de kunne vurdere, hvor stor deres gæld blev, inden de optog et boliglån.

Undgå boligbobler

Regeringens mål med indgrebet var desuden at forebygge en boligboble på baggrund af de stigende boligpriser, som især kunne ses i de større, danske byer. Fra 2018 ville der nemlig være begrænsninger i forhold til lån med variabel rente til boligkøb – det berørte især F1-lån. Begrænsningerne gjaldt de købere, der gældssatte sig for mere end fire gange husstandens indkomst og oversteg belåningsgraden på 60 procent.

Belåningsgraden var betegnelsen for, hvor meget du maksimalt kunne låne i en type ejendom. De daværende nye regler skulle altså forhindre en ny boligboble og beskytte låntagerne. Det ville naturligvis være en ulempe for samfundet, hvis der kom en boligboble og den bristede.

Når en boligboble brister, styrtdykker boligpriserne, og boliglånerne vil ikke kunne tilbagebetale deres lån og renter. Det ville få den konsekvens, at boliglånerne var nødsaget til at optage flere lån til at betale renterne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *